Kun jossakin päin maailmaa tankkeri ajaa karille, on todennäköistä, että apuun kiidätetään porvoolaisen Lamor Corporationin valmistamaa kalustoa. Krister Rask on tuoteryhmäpäällikkö Lamorissa, joka toimii maailmanlaajuisesti öljyntorjunta-, -keräys ja -puhdistustoiminnassa. Hän työskentelee tuotesuunnittelun, rakenteen hallinnan sekä tuoteportfolion parissa.
Rask osallistui Aalto PRO:n markkinoinnin, teknologian ja muotoilun yhdistävään IDBM Pro -International Design in Business Management -koulutusohjelmaan, joka tarkastelee muotoilua bisneksen ja kansainvälisyyden näkökulmasta design-ajattelua hyödyntäen. Design-ajattelu on luova prosessi ja ajattelutapa, jossa muotoilun työmalleja sovelletaan liiketoiminnan strategisessa suunnittelussa. Se ei tyydy olemassa olevien ratkaisujen parantamiseen, vaan tutkii ongelmia ja mahdollisuuksia löytääkseen niihin toisenlaisia, käyttäjistä lähteviä ratkaisuja.
Muotoilun työkalupakista onkin haettu välineitä tuote- tai palvelutarjooman erilaistamiseen myös Lamorissa. Parhaillaan Krister rakentaa uudenlaista tuotehallintaprosessia ja pyrkii kehittämään tuoterakennetta niin myynnillisesti kuin tuotannollisestikin entistä paremmaksi.
– Koko design-prosessin ymmärtäminen avautui ihan uudella tavalla, Rask kertoo.
Olen haastanut suunnitteluprosessia ja toimintatapoja
Suomen kielessä sana muotoilu vei voimakkaasti ajatukset tuotteen muotoon ja sulkee pois kaikkia niitä muita siihen kiinteästi kuuluvia asioita, kuten käytettävyys, tuotteen ympäristöystävällisyys, asiakkaan ongelman ymmärtäminen ja sen vaikutus lopputuotteeseen sekä myös liiketoimintaan.
– Koulutus avaa silmät designin mahdollisuuksille sekä antaa työkalupakin, jolla voi oikeasti uudistaa toimintatapoja. Organisaatio on hyötynyt siinä, että olen haastanut suunnitteluprosessia ja toimintatapoja, Rask korostaa.
– Projektityöni tavoite oli konkretisoida ja hyödyntää koulutuksen oppeja ja kuvata mistä askeleista moniulotteinen designprosessi voisi koostua. Olen tuonut organisaatioon ehdotuksia, jotka ravistavat käsityksiä. Lamorin tuotteet ovat teknisesti vaativia ja usein suunnitteluprosessin aikana keskitytään aika pitkälti teknisten haasteiden ratkaisemiseen, toteaa Rask.
Projektityöllä Design / Development Guide hän korosti myös muotoilullisia aspekteja, kuten esimerkiksi eri tapoja simuloida tuotteen käyttöä sen lopullisessa ympäristössä ja tuoda näin olleen esim. käytettävyyteen ja turvallisuuteen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia esille aikaisessa vaiheessa.
– IDBM Pro -koulutus oli todella monipuolinen ja hyvin laaja-alainen. Vaihtuvat aiheet hyvine luennoitsijoineen pitivät mielenkiintoa yllä. Ennakkotehtävien avulla sai hyvin kiinni aiheesta ja tuntui että kurssijaksoista sai paljon enemmän irti kuin jos olisi ensin ollut luento ja sitten tentin tapainen työtehtävä. Koulutukseen kannattaisi tulla kaikkien, jotka päivittäin ratkovat ongelmia, joihin ei ole valmista vastausta, Rask summaa.
Teksti: Elisabeth Pesola ja Outi Liedes, Aalto PRO
Kuva: Lamor