Quantcast
Channel: Aalto PRO: Ajankohtaista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Valtion virastotalot kertovat energiankulutuksensa netissä

$
0
0
Suuri osa Senaatti-kiinteistöjen ylläpitämistä kohteista on liitetty rakennusautomaation etähallintaan. Etähallinnan toimintamalleja kehitettiin Aalto PROn energiatehokkuuskoulutuksen harjoitustyönä.

Aalto PRO ajankohtaistaRETPRO.jpgJos Lappeenrannan virastotalon lämmitys sattuisi katkeamaan, olisi vika todennäköisesti etävalvontakeskuksen tiedossa ja kiinteistöhuoltaja työkaluineen matkalla jo ennen talon käyttäjät hoksaisivat toimistonsa viilenneen.

- Olemme liittäneet suurimman osan kohteistamme rakennusautomaation etähallintapalveluun, Senaatti-kiinteistöjen talotekniikka-asiantuntija Pasi Pipatti kertoo.

Senaatti-kiinteistöt vastaa pääosasta valtion toimitiloista. Senaatin ylläpitämissä kiinteistöissä on roppakaupalla lämmitystä, ilmanvaihtoa ja sähköjärjestelmää hallitsevaa automatiikkaa. Järjestelmät ovat kuitenkin kiinteistökohtaisia. Kun talojen automaatio liitetään kiinteistöhuollosta vastaavien kumppaneiden etähallintakeskuksiin, voidaan ilmanvaihdon, lämmityksen ja jäähdytyksen laitteita tarkkailla ja optimoida keskitetysti.

- Ammattilaiset seuraavat etänä rakennusautomaation tuottamia energia- ja olosuhdetietoja eri kiinteistöistä, vuorokauden ympäri, Pipatti kertoo.

PasiPipatti_photo.jpg

Pasi Pipatti (tietokoneen takana) arvosti RET Pro -koulutuksen laaja-alaisuutta ja laveita keskusteluja eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Etähallinta auttaa ennakoimaan

Vuonna 2012 Pasi Pipatti aloitti Aalto PROn vuoden mittaisen RET Pro - Rakennusten energiatehokkuuden erityisasiantuntija -koulutuksen. Senaatin kiinteistöjen kytkeminen etähallintaan oli tuolloin alkanut. Niinpä etähallinta oli Pasi Pipatille luonteva valinta myös koulutukseen kuuluvan henkilökohtaisen kehitysprojektin aiheeksi.

- Koulutuksen lopputyössä selvitin etähallinnan roolia osana Senaatin ylläpitoprosessia. Hanke saatiin koulutuksen kuluessa hyvään vauhtiin, Pipatti kertoo.

Senaatti ottaa kiinteistöjensä kunnossapidon ja energiatehokkuuden tosissaan, eikä ihme. Taseessa on 4,6 miljardin euron edestä kiinteistöomaisuutta, kaikkiaan 10 500 rakennusta ympäri maata.

Pipatille mielenkiintoisimmaksi koulutusjaksoksi osoittautui – LVI-insinöörille hieman yllättäen – aluerakentamista käsitellyt kahden päivän rupeama. Luennoilla pohdittiin elinkaarianalyysin keinoin, kannattaako rakentaa uusia nollaenergiataloja vai parantaa vanhaa rakennuskantaa.

- Aalto-yliopiston tutkijoilla oli tästä mielenkiintoista tutkimusfaktaa, Pipatti valottaa.

Pasi Pipatin työmaa on Senaatin Itä-Suomen kohteiden investointien ja ylläpidon taloteknisten asioiden ohjaaminen. Monasti työpöydän ääreltä poistuminen antaa kaivattua perspektiiviä arkityöhön.

- Koulutus selkiytti ajatuksia investoinneistamme ja siitä, mikä on energiatehokkuuden kannalta merkittävää, mikä taas ei.

Pipatti hakeutui RET Pro -koulutukseen sen jo käyneiden kollegoidensa suosituksesta. Koulutuksen runsaat koti- ja ennakkotehtävät eivät päästäneet helpolla, mutta Pipatti on suosittelee vastaavaa irtiottoa arkityöstä omille työkavereilleen.

- Kun työstää asioita itse, oppii uutta. Osallistavien työtapojen ansiosta koulutuksesta jäi niin paljon käteen.

Teksti: Petja Partanen


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Trending Articles