Nämä ajatukset ja tunteet elävät meissä vielä aikuisenakin. Havahdumme niihin tavallisesti työhön liittyvien muutosten ja uuden oppimisen edessä. Aalto-yliopistoon osaamistaan kehittämään tulleilla reput ovat toki vaihtuneet läppärilaukkuihin ja kynät tablettilaitteisiin. Ammattikin on vaihtunut vuosien varrella kenties moneen kertaan. Nyt ollaan tuotantojohtajia, kehityspäälliköitä, toimitusjohtajia, arkkitehteja, muotoilijoita – kaikki matkalla ammatilliseen uusiutumiseen. Mielessä on ajatus: ”Miten pärjäisin duunissani vielä paremmin?”
Oppimismatkoilla syntyy tärkeitä oivalluksia, jotka kantavat pitkälle. Tiedollisten sisältöjen oppimisen ja niiden soveltamisen rinnalla työstetään myös omaa asiantuntijaroolia: työn mahdollisuuksia ja vaatimuksia, arvoja, omia vahvuuksia sekä asioita, jotka sytyttävät ja saavat kokemaan innostusta työssä. Erityisesti pitkät koulutusohjelmat antavat tilaisuuden matkata oman työn ja asiantuntijaroolin sisään sekä saada muiden osallistujien sekä oppimisen ohjaukseen erikoistuneiden koulutusammattilaistemme tukea. Tämä ammatillisen identiteetin pohdinta synnyttää parhaimmillaan työhön vahvan selkärangan ja kasvattaa itseluottamusta. Lopputulos voi tiivistyä upeasti, kuten kävi eräällä osallistujallamme: ”Vastuuni on katsella laatujohtamisen asioita kotkan perspektiivistä ja tukea muita.”
Asiantuntijan työskentely-ympäristöt ovat nykyään hajautettuja, kansainvälisiä, monikulttuurisia. Vaihdamme tehtäviä, projekteja ja organisaatioita kiinnittyen erilaisiin yhteistyö- ja bisnessuhteisiin. Tarkasti määritellyt ammatit ovat antamassa tilaa kirjaville asiantuntijatehtäville. Ilmiö on tuttu meille kaikille, jotka eivät ihan tarkkaan osaa vastata uteluihin siitä, mitä oikein tekee työkseen. Tällaisen asiantuntijatyön keskellä on tärkeää aika-ajoin vaatia ja suoda itselleen vapautta kehittää omaa osaamista ja tarkastella työn ydintä.
Millaiselle matkalle Sinä haluaisit lähteä?
Teksti: Anna-Maija Ahonen, Aalto PRO.
Kirjoittaja on kasvatustieteilijä, joka on innostunut asiakkaiden oppimisen ohjaamisesta ja kehittämisestä. Anna-Maija on toiminut useita vuosia projektipäällikkönä ja kouluttajana. Tällä hetkellä hän vastaa kaivannaisalan johtamis- ja turvallisuusjohtamisen koulutusohjelmista.