Quantcast
Channel: Aalto PRO: Ajankohtaista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Aalto Design Factory on tuotekehityksen mekka

$
0
0
Aalto PROn tuotekehityskoulutuksissa tehdään töitä uudenlaisessa oppimisympäristössä. Tutkijoiden, opiskelijoiden ja yritysten kansoittamassa Design Factoryssa innovoidaan vuorokauden ympäri.

Kalevi Ekman_500x333_rights_AaltoDesignFactory_photo_George Atanassov.jpg

AaltoPROn tuotekehitysalan täydennyskoulutukseen hakeutuu nykyisin paljon palveluyritysten henkilöstöä, kertoo professori Kalevi Ekman. Kuva George Atanassov

Tuotekehitysosaaminen on aika keskeinen kansalaistaito nyky-Suomessa, pohtii Aalto-yliopiston Design Factoryn vetäjä, professori Kalevi Ekman. Hän kehottaa katsomaan ikkunasta talvista Otaniemeä.

- Metsää, kylmää ja pimeää. Edellytykset eivät meillä ole häävit, Ekman naurahtaa.

Totta, pihamaalla talvihämärässä seistessä 3000 neliön punatiilinen tuotekehityspyhättökään ei näytä järin kutsuvalta, mutta sisällä käy kuhina. Design Factoryn protoverstaissa sekä näyttely- ja oleskelutiloissa hyörii väkeä. Kahvi tulee espressokoneesta, ja vastaantulijoille on varminta puhua englantia.

Syyskuussa 2008 avatusta Aalto-yliopiston tuotekehityskeskuksesta on viidessä vuodessa tullut kansainvälinen nähtävyys, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa. Uudet tuotekehityksen tavat kiinnostavat yllättäviäkin tahoja. Tammikuussa 2014 Design Factoryssa nähtiin Suomen hallitus, maan tulevaisuutta pohtimassa.

Ekonomit, insinöörit ja designerit yhdessä

Esiteteksti kertoo, että Design Factory on tuotekehityksen avoin tutkimus- ja oppimisympäristö, joka tukee tieteidenvälistä ja ongelmalähtöistä oppimista ja tutkimusta. Käytännössä tämän voi nähdä esimerkiksi Ekmanin vetämällä tuotekehitysprojekti-kurssilla.  Lukuvuoden mittaisella kurssilla tulevista ekonomeista, muotoilijoista ja diplomi-insinööreistä kootut tiimit ratkovat kurssin sponsoriyritysten esittämiä tuotekehityshaasteita.

Tämän vuoden kurssilla tekee töitä 180 opiskelijaa 14 eri projektissa. Niitä sponsoroivat muun muassa ABB Marine, Kone, Nokia ja Philips. 40 kurssilaista työskentelee etänä, ulkomaisista yhteistyöyliopistoista käsin. Juuri nyt kurssin työtahti on tiivistymässä. Protopajan valot saattavat palaa läpi yön, kun hyvistä ideoista rakennetaan todellisia fyysisen maailman objekteja.

web_Kalevi Ekman students_rigths_design factory_photo_Fiona Khor.jpg

Design Factoryn isä professori Kalevi "Eetu" Ekman ja tuotekehityskurssin RÜM-opiskelijatiimi. Ekman näkee AaltoPROn täydennyskoulutuksen hyvänä oikopolkuna osaamisen siirtoon. Opiskelijat tuovat kyllä oppinsa yrityksiin, mutta vuosien viiveellä. "Täydennyskoulutus on vähän suorempi väylä siirtää tutkimustietoa yritysten käytännöiksi." Kuva: Fiona Khor

Design Factoryn käytävillä nähdään myös varttuneempia tuotekehittäjiä. Esimerkiksi toukokuussa 2014 alkavan Aalto PROn Diploma in Product Development DPD -koulutuksen kaksi lähiopetusjaksoa pidetään Design Factoryn tiloissa. Professori Kalevi Ekman opettaa silloin tällöin itsekin Aalto PROn jo työelämässä oleville suunnatuissa tuotekehityskoulutuksissa.

Uudenlaista täydennyskoulutusta

- Design Factoryssa olemme päässeet kokeilemaan uudenlaista täydennyskoulutuspedagogiikkaa, kertoo Ekman.

Kokoushuoneiden ja luento-opetuksen sijasta töitä tehdään värikkäissä ryhmätyötiloissa. Painopiste on kuuntelemisen sijaan itse tekemisessä ja ryhmätyöskentelyssä.

lainaus dpd uutinen.jpg

Tulevaan DPD-koulutukseen osallistuville on luvassa muun muassa intensiivinen tuotekehityspäivä, jossa simuloidaan yhden päivän aikana ison tuotekehitysprojektin kaikki vaiheet.

- Siinä avautuu monelle uusia näkökulmia. Insinöörit eivät ole välttämättä tottuneet miettimään esimerkiksi hinnoittelua tai käytettävyyttä. Siinä huomaa puolin ja toisin, mitä eri asiantuntijuuksia on, ja miten ne palvelevat yrityksen isompaa päämäärää, Kalevi Ekman lupaa.

Design Factoryssa tehdään paitsi käytännön tuotekehitysprojekteja, myös tutkitaan itse tuotekehitysprosessia ja sen menestystekijöitä. Aalto PROn tarjoama täydennyskoulutus kytkeytyy tiiviisti yliopiston omaan tutkimukseen.

- Opettajat ovat pääasiassa meidän tutkijoitamme, jotka ammentavat kurssipäivien sisällöt siitä, mitä olemme vuosikausia tutkineet.

Ekman muistuttaa, että monille tuotekehityskoulutuksen varsinainen anti on se, että olet koulutuksessa yhdessä eri yrityksistä tulevien erilaisten ihmisten kanssa.

- Koulutuksessa saa etäisyyttä omaan arkityöhön. Se saattaa avata aivan uusia näkökulmia.

Teksti: Petja Partanen

 

***********************

DPD-tuotekehityskoulutukseen ilmoittautuminen nyt käynnissä

Aalto PROn seuraava Diploma in Product Development DPD -koulutusohjelma käynnistyy toukokuussa 2014. Se  on kokonaisvaltainen tuotekehityksen
koulutusohjelma, jossa opitaan niin strategisten ideoiden systemaattinen tuottaminen ja kehittäminen kuin tuotekehitystoiminnan tuloksellisuuden mittaaminen.

Koulutusohjelmaan sisältyy 12 lähiopetuspäivää, ryhmätöitä ja harjoituksia sekä omaan työhön liittyvä kehitysprojekti. Kaksi koulutuksen kuudesta jaksosta tehdään Aalto Design Factoryssa.

Koulutus on suunnattu tuote- ja palvelukehityksen johto-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä toimiville sekä bisneskehittäjille, jotka haluavat saada kokonaiskäsityksen tuotekehitystoiminnasta.

Lisätiedot: Lisbeth Edlund, koulutuspäällikkö, 050 351 9058, lisbeth.edlund[at]aalto.fi

http://aaltopro.fi/dpd


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Trending Articles