Toisaalla erilaiset tietotekniset projektinhallintajärjestelmät yrittävät ratkaista salkunhallinnan ongelmat ja haasteet pelkistämällä projektit tehtäviksi, kaavioiksi, resursseiksi ja projektien statusten päivityksiksi, jotka kootaan tietotekniseen järjestelmään pitkiksi taulukoiksi ja värikkäiksi kaavioiksi.
Rakenteellisilla järjestelmillä on toki paikkansa; laajaa projektimassaa on vaikea järjestää ilman mitään järjestelmällistä lähestymistapaa. Yhä yksityiskohtaisimmiksi kehittyvien järjestelmien vaarana on kuitenkin salkunhallinnan pelkistyminen statuspäivitysten ja resurssipoolien mekaaniseksi seuraamiseksi – ja johtamisen hiipuminen statuspäivityksiksi, toimintaohjeiksi ja raportointikäytännöiksi. Projektit ovat olemassa yrityksen toiminnan järjestämiseksi ja niiden johtaminen on yrityksen keskeinen menestystekijä, ei pelkkää mekaniikkaa.
On mielestäni karkea virhe tarkastella salkunhallintaa ja salkkujohtamista vain erillisenä kokonaisuutena, vailla aitoa yhteyttä yrityksen liiketoimintaan ja toiminnalliseen kyvykkyyteen. Salkkujohtaminen on osa yrityksen kyvykkyyttä ja kilpailuetua, ja salkkujen johtamisen organisointi sekä tavoitteiden asettaminen ovat keskeinet osat johtamisjärjestelmää.
Hyviä käytäntöjä on eikä niitä tarvitse etsiä kaukaa. Kuten hyvä johtaminen yleensä, salkkujohtaminen vaatii kykyä ja uskallusta nousta numeroiden ja kaavioiden yläpuolelle johtamaan ihmisiä ja toimintaa. Siihen lääkkeinä ovat projektitoiminnan johtamisen sulauttaminen osaksi muuta johtamista sekä hyvien, joustavampien ja tehokkaampien toimintatapojen levittäminen yhä laajemmin. Usein tarvitaan myös asennemuutosta: projektinhallintajärjestelmä on hyvä renki, mutta huono johtaja.
Teksti: Petteri Kortelainen, Aalto PRO
Kirjoittaja vastaa Aalto PROssa projektisalkun johtamisen koulutuksesta.
Tutustu koulutukseen Projektisalkun hallinta ja johtaminen
|