Quantcast
Channel: Aalto PRO: Ajankohtaista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Suojaa keksintösi – teollisoikeuksilla kilpailuetua

$
0
0
Menestyvä yritys tarvitsee hyvän liikeidean ja liiketoimintastrategian. Usein liikeidea perustuu yhteen tai useampaan keksintöön, joka on uutta eikä vielä muualla ole käytössä. Jotta keksinnöistä saisi parhaan mahdollisen kilpailuedun, ne kannattaa suojata. Jotta suojaus ja siihen liittyvät toimenpiteet olisivat suunnitelmallisia, kannattaa liiketoimintastrategiaan sisällyttää myös IPR-strategia.

patentti_123rf.com-16465271.jpg

Patentti antaa suojan bisneksille.

Hyvällä IPR-strategialla saat keksinnöistäsi parhaan mahdollisen hyödyn: hyödynnä olemassa olevaa patenttitietoutta tuotekehityksessä, hae suojaa, valvo omia oikeuksiasi ja vältä loukkaamasta muiden teollisoikeuksia. Ja mikä tärkeintä, hae suojaa ennen keksinnön julkistamista.

Immateriaalioikeudet

Aineettomat oikeudet (immateriaalioikeudet – Intellectual Property Rights - IPR) koostuvat teollisoikeuksista ja tekijänoikeuksista. Teollisoikeuksiin kuuluvat patentti ja hyödyllisyysmalli (suojaavat keksinnön tekniset piirteet), mallioikeus (suojaa tuotteen ulkonäön), tavaramerkki (yksilöi tuotteen tai palvelun) ja toiminimi (yrityksen nimi). Tekijänoikeus suojaa luovan työn tuloksia ja suojan saa ilman suojaushakemuksen jättämistä. Teollisoikeuksia sen sijaan pitää hakea tai rekisteröidä viranomaisella maa- tai aluekohtaisesti. Keksinnön voi pitää myös salaisena, jolloin suoja on ikuinen, mutta paljastumisen vaara on aina olemassa sekä se, että joku toinen tekee saman keksinnön ja suojaa sen.

Teollisoikeudet ovat yksinoikeuksia, joiden nojalla voi kieltää muita mm. valmistamasta tai markkinoimasta omaa esim. patentilla suojattua keksintöä niin kauan kuin suoja on voimassa ja sillä alueella, johon suojaa on haettu ja myönnetty. Suojaamalla tuote mallisuojalla ja/tai tavaramerkillä voi estää suojatun tuotteen suoran kopioinnin (tuoteväärennökset) kaupallisiin tarkoituksiin.

IPR-strategia

Suurilla yrityksillä on lähes poikkeuksetta liiketoimintastrategiansa yhteydessä myös IPR-strategia. Myös pienten ja keskisuurten yritysten täytyy huomioida aineettomat oikeudet toiminnassaan. ”Erittäin tärkeää on ymmärtää, mikä on patenttien ja muiden teollisoikeuksien merkitys yritykselle”, kertoo liiketoimintajohtaja (IPR Business) ja patenttiasiamies Mika Lehtinen Berggren Oy:stä. ”Mitä kannattaa hakea ja miksi, ja maantieteellinen näkökulma huomioituna”, hän jatkaa.

patentti muistilista.JPG

Patentilla on monia käyttötarkoituksia patentinomistajalle: estää muita, puolustuksellinen, lisensointi, patenttien myynti. Patentoimisella halutaan estää kilpailijoita tekemästä samaa asiaa, mitä ollaan itse tekemässä. Suojaus voi koskea koko tuotetta tai menetelmää tai vain oleellisia osa-alueita, jolloin saadaan parannuksia ennestään tunnettuun ja kilpailuetua kilpailijoihin nähden. Näin voidaan puolustautua muita vastaan, jotka tulevat lähelle omaa toimintaa. Jos yrityksellä ei ole aikomusta tai resursseja käyttää patentin suojaamaa tekniikkaa itse, niin oikeudet lisensoimalla tai myymällä voi saada nopeamman rahallisen tuoton pienemmillä kustannuksilla. Lisenssi- ja myyntineuvottelujen, riippumatta ollaanko myyjänä vai ostajana, hyvä valtti on vahvat patentit ja muut suojamuodot.

Yrityksen patenttisalkun hallinta on oltava systemaattista ja liiketoimintalähtöistä. Jos patenttia ei käytetä tuottavasti tai sen suojaama tekniikka alkaa olla vanhentunutta, niin suojaa ei aina kannata ylläpitää. Toisaalta tuotekehityksen hedelmiä kannattaa suojata ottaen huomioon yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat ja teknologian kehitys, vaikkakaan juuri sitä teknologiaa ei sillä hetkellä ole yrityksellä käytössä.

Omien oikeuksien valvonta ja kilpailijaseuranta

Patentin suojapiirin ymmärtäminen on tärkeää omien oikeuksien valvonnan kannalta ja myös jotta vältettäisiin menemästä kilpailijoiden suojaamalle toiminta-alueelle. Tällöin voidaan myös estää mahdollisia loukkaustapauksia ja siten kalliita riita- ja oikeudenkäyntiprosesseja.

Tuotekehityksessä kannatta käyttää hyödyksi patenttitietokantoja, joista löytyy alalla patentoitu tieto (sekä voimassa olevat että jo rauenneet patentit) sekä vielä hakemusvaiheessa olevat patenttihakemukset. Näistä löytyy pohjatietoa omaa tuotekehitystä varten sekä tietoa siitä mitä kilpailijat ovat patentoineet ja patentoimassa. Oman toimialan patenttihakemusten ja patenttien analysointi antaa hyvän kuvan alalla olevista toimijoista ja niiden mahdollisista uusista liiketoiminta-alueista.

Suojaus vaatii resurssit

Oman patenttisalkun luominen ei ole ilmaista, se vaatii työpanoksen (sekä sisäiset että ulkoiset kustannukset) patentinhakuvaiheessa ja siihen liittyvien viranomaismaksujen maksamisen sekä ylläpitomaksujen maksamisen. Kustannukset määräytyvät tietysti sen mukaan kuinka useisiin maihin suojaa haetaan ja kuinka kauan suojaa ylläpidetään kussakin maassa.  Vaikka käytettäisiinkin patenttiasiamiestoimistoa hakemuksen laatimiseen, se ei poista sitä tarvetta, että yrityksessä pitää tietää mitä, milloin ja missä patentoidaan. Virheet näissä voivat viedä koko pohjan pois saavutettavissa olevalta kilpailuedulta. Eikä työ lopu sitten kun patentti on saatu, patenttisalkusta täytyy pitää huolta, vahvat toiminnan kannalta tärkeät patentit kannattaa pitää voimassa mahdollisimman kauan, toisaalta tuottamattomista patenteista voi luopua. Hyvällä IPR-strategialla koko yrityksen henkilökunta, tuotekehityksestä myyntiin, on perillä yrityksen aineettomasta omaisuudesta ja sen huolehtimisesta.


Teksti: Arja Andsten

Kirjoittaja on Aalto PROn teollisoikeudellisen koulutuksen kehittäjä. Hänellä on 20 vuoden kokemus suunnittelu- ja koulutusyhteistyöstä kaikenkokoisten suomalaisten, paikallisesti ja kansainvälisesti toimivien teollisuusyritysten ja patenttialan toimistojen kanssa. Aalto-yliopiston Patentit-Teollisuus-Tekniikka -täydennyskoulutusohjelma on alansa arvostettu ja tukevan jalansijan ansainnut teollisoikeudellisen osaamisen kehittäjä Suomessa.

Lisätietoa:

Patentti-Teollisuus-Tekniikka -koulutusohjelmasta »

Aiheesa lisää Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta »


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Trending Articles