Kun tontinostaja lukee Porvoon uuden Omenatarhan kaupunginosan rakennustapaohjeita, ei voi olla törmäämättä sanaan energiatehokas. Porvoo pyrkii tosissaan energiatehokkaan asumisen ykköspaikkakunnaksi Suomessa.
Omenatarhan pientaloalue on osa uutta energiatehokasta Porvoon Skaftkärrin kaupunginosaa. Rakenteilla oleva 6000 asukkaan Skaftskärr on koealueena EU:n IDEAS-hankkeessa, joka etsii ratkaisuja energiapihiin kaupunkirakentamiseen.
- Tavoitteena on energiapositiivinen kaupunginosa, joka vuositasolla tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa, Porvoon Energian kehityspäällikkö Jukka Rouhiainen kertoo.
Kaupungin omistama energiayhtiö on sekin varsin vihreä. Viimeisin edistysaskel on juuri käynnistetty Tolkkisten uusi biovoimalayksikkö.
- Sen myötä 90 prosenttia kaukolämmöstämme ja itse tuotetusta sähköstä tuotetaan puulla, Rouhiainen kertoo.
Porvoon Energia panostaa ympäristöasioihin. Uusi voimalayksikkö nosti bioperäisten polttoaineiden osuuden yli 90 prosenttiin. Yhtiö myös ostaa ylijäämäsähkön pientuottajien aurinkopaneeleista ja tuulivoimaloista.Viime keväänä Jukka Rouhiaisella oli rekrytointitarpeita. Hän tarvitsi asiantuntijaa IDEAS-hankkeeseen. Niinpä AaltoPROn Energia yhdyskuntasuunnittelussa -työvoimakoulutuksen vetäjien soitto Rouhiaiselle sattui enemmän kuin oikeaan aikaan. Pian Rouhiainen oli kurssin mentorina.
Energia yhdyskuntasuunnittelussa -aihealueen koulutuksissa annetaan valmiudet energiatehokkaiden yhdyskuntien suunnitteluun. Koulutetut voivat toimia energiaviisaina kaavoittajina tai energia-alan asiantuntijoina, joilla on hyvä ymmärrys yhdyskuntasuunnittelusta. Keväällä 2013 koulutus toteutettiin Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittaman työvoimakoulutuksena. Ykköstavoitteena oli työllistää osallistujat koulutuksen päätyttyä alalle.
Kehnot talousnäkymät näkyvät nuorten insinöörien työtilanteessa. Johanna Rosqvist valmistui biokemian alan diplomi-insinööriksi kesällä 2010. Keväällä 2013 hän jäi ilman töitä ja hakeutui Energia yhdyskuntasuunnittelussa -työvoimakoulutukseen. Koulutuksessa Rosqvist päätyi Jukka Rouhiaisen mentoroitavaksi – ja pian Porvoon Energian uudeksi työntekijäksi.
Koulutuksen aikana oikeissa töissä
Energia yhdyskuntasuunnittelussa -työvoimakoulutuksen painopiste on käytännön työssä. Opiskelija tekee, mentori tukee ja ohjaa.
- Meillä oli kahdeksan 2-3 päivän lähijaksoa. Muuten koulutus oli aivan normaalia työntekoa, kertoo Johanna Rosqvist.
Rosqvistia työllistivät kurssin aikana EU:n IDEAS sekä kaksi Porvoon Energian omaa kehityshanketta. Tavoitteet ovat yhteiset: miten saada ihmiset kiinnittämään huomiota omaan energiankulutukseensa, ja muuttamaan tottumuksiaan energiatehokkaampaan suuntaan. Keinovalikoima on laaja.
- Minä olen eniten mukana käyttöliittymien kehityksessä, Rosqvist kertoo.
Esimerkiksi Omenatarhan uuden päiväkodin seinältä voivat perheen pienimmätkin seurata rakennuksen energiankulutusta.
Uusien etäluettavien sähkömittarien ansiosta Porvoon Energian asiakkaat voivat tarkkailla verkkopalvelussa sähkönkulutustaan tunti tunnilta. Johanna Rosqvist kollegoineen kehittää palvelua edelleen.
- Me haluamme tuoda sinne myös tiedot kaukolämmön kulutuksesta, ja esimerkiksi mahdollisuuden vertailla kulutustaan muihin.
Ei pelkkää insinööritiedettä
Miten biokemisti on pärjännyt uudella toimialalla, lämpö- ja sähköinsinöörien joukossa?
- Todella hyvin. Johanna toi päättötyössään psykologista näkökulmaa siihen, miten saada ihmiset muuttamaan käyttäytymistään, kehuu mentorina toiminut Jukka Rouhiainen.
- Innostuin käytt äytymistieteellisestä lähestymistavasta, Rosqvist vahvistaa.
Kurssin luentopäivien puhujat VTT:ltä, SITRAsta, Aalto-yliopistosta, Motivalta ja aurinkosähköjärjestelmiä valmistavasta NAPSista auttoivat oivaltamaan, että energian säästö on paljon muutakin kuin insinööritiedettä.
Esimerkiksi oman energiankulutuksen vertailu muihin voi vaikuttaa paljon omaan energiankäyttöön. Ja vaikka kovakalloisimpia ei vertailu naapureihin kiinnostaisikaan, on Rosqvistilla tarjota heillekin motivaation lähde.
- Heihin tehoaa tieto siitä, miten paljon voi säästää rahaa. Raha on monille tärkeä motivaattori.
Sekä Rosqvist että Rouhiainen kiittelevät Aalto PROn kurssia.
- Kurssilla oli tosi upeita luennoitsijoita. Sain valmiuksia ja välineitä lähteä miettimään asioita itse, Rosqvist kertoo.
Teksti: Petja Partanen
Kuvat: Porvoon Energia
*************************************
Kaavoituksen energiatehokkuusasiantuntijan oppisopimustyyppinen koulutus alkaa maaliskuussa
Vuonna 2014 energiatehokkaaseen yhdyskuntasuunnitteluun voi perehtyä esimerkiksi Kaavoituksen energiatehokkuusasiantuntijan oppisopimustyyppisessä koulutuksessa.
Maaliskuussa alkava koulutus lisää osallistujien tietoja ja osaamista energiatehokkaasta kaavoituksesta ja antaa valmiuksia moniulotteisen kentän hallintaan.
Koulutusohjelma soveltuu kaavoituksen ja energia-alan tehtävissä toimiville uusille ammattilaisille - esimerkiksi nuorille suunnittelijoille - ja osaamisensa laajentamiseen tähtääville ammattilaisille.
Lisätietoa: Timo Heikkinen, timo.heikkinen[at]aalto.fi, 050 512 4570