Projektiosaaminen on tällä hetkellä kuuma aihe. Projektiyhdistyksen vuosittain järjestämät projektipäivät toteutettiin vuonna 2013 teemalla Osaaminen kuntoon. Toukokuussa 2013 Projektiyhdistyksen yhteyteen perustettiin työryhmä pohtimaan projektijohtamista ammattina.
Projektijohtaminen siis ammattimaistuu ja entistä useammilla toimialoilla tullaan näkemään ammattiprojektipäälliköitä. Tämän lisäksi melkein jokainen asiantuntijatyötä tekevä joutuu jossain vaihetta uraansa toimimaan projektipäällikkönä muun työn ohessa.
Projektiosaamisen kehittäminen saa hyvin monenlaisia muotoja. Monet yritykset soveltavat ns. 70-20-10 –mallia, jossa 70 prosenttia oppimisesta tapahtuu käytännön projektityössä. Ammattimaiseen projektijohtamiseen kuuluu projektien luokittelu niiden koon tai haastavuuden mukaan ja oikean tasoisen osaajan kiinnittäminen kunkin haastavuusluokan projekteihin. Projektiosaaminen kasvaa projektipäällikön siirtyessä urapolullaan pikku hiljaa haastavampiin projekteihin.
Senioreiden opissa
Noin viidenneksen oppimisesta muodostaa (erityisesti kokeneemmilta) kollegoilta oppiminen. Projekteissa syntyy valtavasti hiljaista tietoa sekä projektin sisällöstä, projektijohtamisen käytännöistä ja esimerkiksi ihmisten tai asiakassuhteen johtamisesta. Yksi tapa tehdä tätä tietoa näkyvämmäksi on työskentely pareittain esimerkiksi seniori- ja junioriprojektipäällikön muodostamana tiiminä. Mentorointi on koettu hyväksi tavaksi siirtää kokemusperäistä osaamista ja se tekee tuloaan myös projektijohtamisen kehittämiseen.
Projektipäällikön ryhmäcoaching puolestaan tarjoaa turvallisen ympäristön tutkia työssä vastaan tulevia tilanteita ja niiden vaatimia menetelmiä luottamuksellisessa ilmapiirissä. Ryhmäcoachingissa toteutuu myös projektipäälliköiden toisilleen antama vertaistuki.
Koulutuksilta vaaditaan systemaattisuutta ja kattavuutta
Viimeisen kymmenen prosenttia oppimisen kokonaisuudesta muodostaa ”perinteinen” kouluttautuminen tai esimerkiksi itseopiskelu kirjoja lukemalla ja projektijohtamista koskevaa keskustelua seuraamalla. Myös projektijohtamisen valmennukset ja koulutukset kehittyvät ja jalostuvat. Kun valtaosa oppimisesta tapahtuu käytännössä - koulutustilan ulkopuolella - alan koulutuksilta vaaditaan entistä vankempaa menetelmällistä ja teoreettista taustaa. Myös jatkuvasti suosiotaan lisäävät projektipäällikkösertifioinnit muodostavat oleellisen osan yhä useamman suomalaisen oppimispolkua.
Edelläkävijäyritykset valmentavat johtoa, esimiehiä, projektipäälliköitä ja projektityöhön osallistuvia systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Pistekohtaisilla ”tietoiskuilla” tai muilla nopeilla toimenpiteillä voidaan kyllä parantaa yksittäistä ongelmakohtaa projektien hoidossa. Niillä ei kuitenkaan luoda kehittyvää projektitoiminnan kulttuuria eivätkä ne muuta yksilöiden osaamista koko organisaation osaamiseksi.
Aaro Ollikainen
VTT, Customer Insight Officer, ProMotive Gruop
Kirjoittaja on kokenut projektijohtamisen valmentaja ja konsultti
Kuva: ProMotive Group
*************
Aalto PROlla on laaja projektinhallinnan ja johtamisen koulutustarjonta - niin kaikille avoimina koulutuksina kuin yrityskohtaisina ratkaisuinakin. Tutustu tarkemmin: