Huhut yhdyskuntasuunnittelun täydennyskoulutuksen kuolemasta Aalto-yliopistossa ovat vahvasti liioiteltuja. Se käy selväksi, kun kahvitauko alkaa ja puheensorina kiihtyy. Aallon täydennyskoulutusyksikkö Aalto PROn järjestämien YTK:n Pitkän kurssin ja Liikennejärjestelmätyö-koulutuksen helmikuinen yhteispäivä on kääntymässä lopuilleen. Kurssilaiset hörppivät kahvia Design Factoryn kirjavanvärisessä salissa ja pureskelevat Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tatu Rauhamäen juuri päättynyttä luentoa. Aiheena oli vaikutusarvioiden hyödyntäminen kuntien poliittisessa päätöksenteossa.
Tauon jälkeen päivä jatkuu ryhmätöillä samasta aiheesta. Kymmenen pöydän ympärillä on koolla melkoinen määrä suomalaista maankäyttö- ja liikennealan asiantuntemusta. Jokaisella on kokemusta suunnitelmiensa perustelemisesta päätöksentekijöille.
- Euroja ymmärtävät kaikki, toteaa pöytänsä näkemyksiä koonnut panelisti, kun aivoriihen tuloksia esitellään koko joukolle.
- Mutta maalaisjärki pitää säilyttää, Pipsa Eklund Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista jatkaa.
Kuutionmuotoinen mikrofoni lentää ympäri salia kun ryhmätöitä puretaan.
Jos miljoona matkalaista säästää 10 sekuntia kukin, saattaa aikakustannusten säästö tehdä liikennehankkeesta kannattavan, paperilla. Toisaalta, mitä hyötyä kenellekään on 10 sekunnin aikasäästöstä.
- Vaihda nauhakengät tarralenkkareihin, niin saat saman vaikutuksen, Eklund naurattaa koko salia.
Opetus meni uusiksi
Pari vuotta sitten moni yhdyskuntasuunnittelualan konkari kohotteli kulmakarvojaan, kun Rakennuslehti uutisoi Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus YTK:n täydennyskoulutuksen alasajosta. YTK oli pyörittänyt esimerkiksi alan koulutusklassikkoa, YTK:n Pitkää kurssia, jo vuodesta 1968 alkaen.
Uudistuksen syynä oli Aalto-yliopiston johdon linjaus. YTK:n kaltaisia erillislaitoksia ei tulevaisuudessa ole. Kaikki yksiköt antavat myös perusopetusta. Täydennyskoulutus taas keskitettiin kaikki koulutusalat kattavaan Aalto PRO -yksikköön.
Linjauksesta seurasi melkoinen laatikkoleikki Aallon yhdyskuntasuunnittelun opetuksessa ja tutkimuksessa. Nyt uudistus alkaa olla valmis. Esimerkiksi YTK:n tuolloisen johtajan Raine Mäntysalon uusi professuuri sijoittui Maankäyttötieteiden laitokselle. Tänään YTK on yksi Maankäyttötieteiden laitoksen kolmesta tutkimusryhmästä. Geoinformatiikan tutkimusryhmä osaa maanmittaustekniikan ja paikkatiedon, Kiinteistötalouden tutkimusryhmä taas kiinteistöbisneksen, -tekniikan ja alan juridiikan. Mäntysalon johtama YTK:n tutkimusryhmä tuo palettiin maankäytön suunnittelun ja kaupunkitutkimuksen osaamisen. Mäntysalo on tyytyväinen kehityksen suuntaan.
- Monitieteiselle maankäytön suunnittelun opetukselle on aito tilaus.
Työelämässä jo olevien täydennyskoulutus voi sekin hyvin Aalto PROn huomassa. YTK:n tutkijat suunnittelevat täydennyskoulutuksen sisältöjä ja opettavat kursseilla entiseen malliin. Esimerkiksi kurssitarjonnan lippulaivan, YTK:n Pitkän kurssin suosio jatkuu. Syksyllä 2013 käynnistyneelle Pitkälle kurssille jouduttiin jälleen myymään ei-oota, kertoo kurssin johtaja Timo Heikkinen. Kurssilla aloitti 30 opiskelijaa, mutta tulijoita olisi ollut enemmänkin.
Heikkinen on itsekin tehnyt pitkän päivätyön YTK:n tutkijana. Nyt hän vastaa yhdyskuntasuunnittelun täydennyskoulutuksista Aalto PROn leivissä.
Pitkän kurssin opiskelijat saavat nykyisin kavereikseen myös maankäyttötieteiden laitoksen perusopiskelijoita. Yhdessä vaikutusarviointia pohtivista pöydistä istuu liikennetekniikan pääaineopiskelija Christoffer Weckström, joka on suorittamassa kurssia nimeltä Osallistuminen ja arviointi suunnittelussa.
Artikkeli on julkaistu Maankäyttö-lehdessä 1/2014
Teksti ja kuvat: Petja Partanen
Kirjoittaja on tekniikkaan ja tieteeseen erikoistunut free lance -toimittaja, joka on varsinaiselta koulutukseltaan liikennetekniikan diplomi-insinööri.