Aalto-yliopiston LUME-keskus sai toimia maaliskuussa juhlallisten avajaistennäyttämönä, kun kestävän kehityksen eli keke-toimikunnan puheenjohtaja, valtionvarainministeri Jutta Urpilainen avauksessaan haastoi yhteiskunnan toimijatahot pyrkimään kohti yhteistä päämäärää:
- Kukin voi omin toimin ryhtyä edistämään yhteisiä tavoitteitamme ja kuromaan umpeen sitä kestävyysvajetta, joka ulottuu talouden lisäksi myös luonnon kantokykyyn ja sosiaaliseen kestävyyteen.
Keke-toimikunnan varapuheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö totesi sitoumuksen olevan sekä visionäärinen että konkreettinen. Tämä toteutui välittömästi, kun tilaisuuden osanottajat esittivät omat visionsa vuoden 2050 Suomesta. Tilaisuutta elävöittivät Aalto-yliopiston opiskelijoiden videot.
Mitkä ovat mallin keskeisiä ajatuksia ja tavoitteita?
Perintömme seuraaville sukupolville pitää taata yli sukupolvien ja maan rajojen - Oy Suomi Ab ei voi hyvin jos maailma ei voi hyvin. Yhteiskuntasitoumuksen tavoitteet ovat yleviä, mutta sitäkin keskeisempiä: hyvinvointi, kansalaisten osallisuus, työllisyys, kestävät yhdyskunnat ja paikallisyhteisöt, hiilineutraalius, resurssiviisaus sekä elämäntapojen ja päätöksenteon kestävyys. Niiden muotoilun takana ovat suomalaisen yhteiskunnan keskeiset toimijatahot.
Mitä koulutussektorilla tapahtuu?
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi yliopistoja ja ammattikorkeakouluja raportoimaan huhtikuun aikana suunnitelmistaan osallistua yhteiskuntasitoumukseen. Avajaisten yhteydessä korkeakoulujen kestävän kehityksen kollegat kokoava Suomen keke-foorumi kokoontui pohtimaan aihetta yhteiskuntasitoumuksen isän, ympäristöministeriön Sauli Rouhisen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön Riina Vuorennon kanssa Arabian kampuksellemme.
Vuosi 2014 näyttää toimijoiden avaukset. Sitoumusten pitää
olla selkokielisiä sekä mitattavia, jotta niiden vaikuttavuutta voidaan myös seurata. Aalto-yliopiston suunnitelma sitoumukseksi on toistaiseksi kovin varovainen. Tuemme yhteistyökumppaneitamme näiden pyrkimyksissä lunastaa yhteiskuntasitoumuksensa. Esimerkkinä tästä on Aallon ja Outotecin yhteistyö resurssiviisaan kaivostalouden parissa.
Kenelle yhteiskuntasitoumus on tarkoitettu?
Yhteiskuntasitoumus on tarkoitettu yhteiskunnan kaikille toimijoille. Se tuo moniulotteiseen työhön kestävän kehityksen parissa sopivaa konkretiaa ja tavoitteellisuutta, toisaalta sen vapaaehtoisuus tuo liikaakin liikkumavaraa. Osallistui siihen tai ei, keskeisintä on jatkaa työtä vastuullisuuden edistämiseksi. Vain yhdessä voimme luoda parempaa Suomea.
Teksti Meri Löyttyniemi
kestävän kehityksen erityisasiantuntija, Aalto-yliopisto
Meri on myös kouluttajana Aalto PROn ympäristöjohtamisen ja vastuullisen liiketoiminnan koulutusohjelmassa MEMA Prossa
Lisätietoa:
Aalto-yliopiston kestävän kehityksen sivut
Aalto PROn MEMA Pro koulutusohjelmasta lisätietoja antaa Päivi Anttonen, paivi.anttonen [at] aaltoee.fi, 040 737 5968