Quantcast
Channel: Aalto PRO: Ajankohtaista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Miten löytää parhaiten uudet osaajat PK-yrityksiin?

$
0
0
– Suomen talouden selkäranka on kasvavissa ja kansainvälistyvissä PK-yrityksissä, sanoo Top Leader – Kyvykkyyksiä etsimässä -hankkeen tutkijana toimiva Jari A.T. Laine. – Tulevaisuuden työpaikoista suurin osa syntyy PK-sektorilla, itse asiassa jo nyt kaksi kolmasosaa yksityissektorin työpaikoista ja yli puolet arvonlisästä tulee PK-yrityksistä.

Globaalien arvoketjujen ”isojaossa” suuryrityksistä vapautuu hyvää osaamista ja  kansainväliseen työhön tottunutta työvoimaa, jota kasvava pienten ja keskisuurten yritysten joukko tarvitsee. Näillä osaajilla on arvokasta tietoa ja valmiita verkostoja, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Osa heistä perustaa oman yrityksen, osalle luonnollisempi vaihtoehto on siirtyä toisen työnantajan palvelukseen.  Siirtyminen ei ole aina yksinkertaista, sillä pieni yritys ei ole kutistettu suuri yritys. Yrittäjähenkisyys, omatoimisuus ja laaja-alaisuus korostuvat. Asenne ratkaisee aina, mutta lisäoppia on hyvä hakea jo uuden uran alkuvaiheessa.

Oman haasteensa kasvulle luo PK-yritysten rekrytointien osuvuus. Pienellä yrityksellä ei aina ole mahdollisuutta käyttää runsaasti aikaa ja resursseja suorahakuun. Asiaa on lähestyttävä eri suunnalta. Ensin on mietittävä yrityksen nykyiset ja varsinkin tulevaisuuden menestystekijät.  Lisäksi on arvioitava kriittisesti henkilöstön osaaminen ja kyvykkyys vastata esimerkiksi uusien tuotteiden kehityksen tai markkinoiden avauksen suhteen. 

Mahdollisen kyvykkyysvajeen täyttämiseen voidaan käyttää koulutusta, mutta usein päädytään vahvistamaan organisaatiota rekrytoimalla erikoisosaamista, jota ei ole helposti kouluttamalla hankittavissa. Yrityksen ulkopuolelta rekrytoitu ammattilainen pystyy usein tuomaan ratkaisevan sysäyksen yrityksen uuteen menestykseen ja liiketoiminnan kasvun tavoittelemiseen sekä kehittää ja luoda kasvua liiketoiminnassa, johon operatiiviseen toimintaan keskittyneen yrittäjän ei ole ollut mahdollista panostaa.

Toimintojen ulkoistamisen yksi perussääntö on, että bisneskriittistä osaamista ei pidä antaa ulos. Ei myöskään avainhenkilöiden valintaprosessia. Pienessä yrityksessä rekrytoinnin taloudelliset ja liiketoiminnalliset riskit ovat suuret. Rekrytoinnin suunnitteluun kannattaa käyttää kunnolla aikaa. Uusi tehtäväkenttä, tavoitteet, toimenkuva, sidosryhmät, henkilökohtainen osaaminen sekä toimintaprofiili pitää miettiä johtoryhmätasolla yhdessä. Prosessin osia, kuten markkinointia ja soveltuvuustestejä voi hankkia ulkoa, mutta kokonaisuus ja vastuu kannattaa pitää tiukasti omissa käsissä.

Nykyhetki kannattaa hyödyntää

Juuri nyt on PK-yrityksen johdolle oikea hetki löytää parhaat osaajat vapautuvan työvoiman joukosta. Tämä on todettu Top Leader -projektin järjestämissä Round table -tilaisuuksissa. Valikoitu joukko alan asiantuntijoita ja yrittäjiä on pohtinut PK-yrityksen rekrytointia eri suunnilta. Laineen mukaan PK-sektorilla rekrytoinnin onnistumisen kannalta kriittiseksi on noussut ”parhaiten sopivan” löytäminen parhaan CV:n asemasta. Yrityskulttuuriin soveltuvuus ja yrittäjähenkisyys merkitsevät paljon onnistumisessa. Soveltuvan henkilön pitää olla tyypillisesti enemmän moniottelija kuin tarkka erikoistuja, oma-aloitteinen ja hyvä luomaan verkostoja.  Onnistuneen valinnan täydentää hyvin valmisteltu perehdytys ja suorituksen johtaminen sekä oppimisajalla säännöllinen vuoropuhelu.

Tutkimuksessa on noussut esille PK-teollisuuden tunnettuus- ja imagovaje potentiaalisena työnantajana.  Tämä voi tarkoittaa, että parhaat työtekijät eivät automaattisesti hae PK-yrityksiin. Palkkatasolla kaikki eivät voi kilpailla suuryritysten kanssa. Useat PK-yritykset voivat tarjota sellaista, mikä sitouttaa työntekijän jopa  rahaa paremmin: Työn monipuolisuus, sääntöjen joustavuus, omistajuusmahdollisuus, laajempi työnkuva ja suorempi vaikuttavuus yrityksen toimintaan. Tämä kannattaa tuoda imago- ja  rekrytointiviestinnässä  selvästi esille.

Mainos

Tutustu Top Leader -projektin koulukseen:

Liiketoiminnan kehittäjän menestyksen avaimet

07.02.2014 - 07.05.2014

 

On aina tärkeää pohjustaa tulevaisuutta tekemällä yrityksen ja PK-sektorin imagomarkkinointia mm. oppilaitoksissa. Korkeakoulujen harjoittelu- ja lopputyön tekijöiden osaamista kannattaa hyödyntää kehitysprojektien osana sekä rekrytointikanavana. Toisen ja ylemmän asteen ulkomaisia vaihto-opiskelijoita kannattaa hyödyntää mm. pidemmällä tähtäyksellä PK-yritysten kansainvälistymisen ja viennin tukemiseen.

Teksti: Anne Kallio ja Jari A.T. Laine

Kirjoittajat ovat Aalto-yliopiston Aalto PROn Top Leader – Kyvykkyyksiä etsimässä -hankkeen projektipäällikkö Anne Kallio ja tutkija Jari Laine. Top Leader -hanke kehittää johtamisen ja rekrytoinnin käytäntöjä PK-yrityksille sekä etsii ratkaisuja työvoiman kohtaannon haasteisiin johto- ja päällikkötason työvoiman liikkuessa suurista yrityksistä PK-sektorille.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Trending Articles