Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisestä täydennyskoulutuksesta on saatu rohkaisevia kokemuksia neljän vuoden ajan.
– Meidän vahvuutemme on monitieteellinen asiantuntijaverkosto, joka perustuu yhteistyöhön Aalto-yliopiston eri korkeakoulujen kanssa. Lisäksi voimme hyödyntää verkostoamme niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella, Aalto PROn kehittämispäällikkö Timo Heikkinen toteaa.
Oppisopimustyyppisessä täydennyskoulutuksessa työpaikalla oppimisella on suuri merkitys.
–Koulutusohjelman suunnittelussa olemme analysoineet organisaatioiden toimintaperiaatteita ja pyrkineet tunnistamaan niitä koskevia toimintaympäristön muutoksia. Siten koulutukset vastaavat mahdollisimman kattavasti yritysten ja yhteisöjen todellista koulutustarvetta. Lisäksi koulutuksissamme mentor-opiskelija -työparit edistävät työyhteisön arvojen ja parhaiden käytäntöjen jatkuvuutta, hän korostaa.
– Oman ammattitaidon ylläpito edellyttää aitoa intoa omaksua uutta ja halua paneutua laaja-alaisesti alan kehitysvaateisiin. Uuden oppiminen on siis paitsi välttämätöntä, myös erittäin motivoivaa.
Vuoden 2014 alussa Otaniemen kampuksella käynnistyy kolme uutta oppisopimustyyppistä koulutusta
Alue- ja yhdyskuntasuunnittelijan muuttuvat toimenkuvat innostavat tietopäivitykseen
– Koulutustarve on muodostunut yhtäältä käynnissä olevasta suunnittelijoiden sukupolven vaihdoksesta ja toisaalta varsinaiset suunnittelutehtävien ulkoistamisesta yhä useammin konsulteille. Koulutuksemme reagoi juuri tähän tilanteeseen,Timo Heikkinen toteaa.
Koulutus sopiikin parhaiten alue- ja yhdyskuntasuunnittelun alan uusille ammattilaisille sekä osaamisensa laajentamiseen tähtääville kokeneemmille henkilöille. Koulutuksen sisältöä ovat mm. alue- ja yhdyskuntasuunnittelun perusteet, osallistuminen ja vaikutusten arviointi kaavoituksessa sekä strateginen suunnittelu ja suunnitteluyhteistyö.
Tyypillisen oppisopimuskoulutuksen tapaan koulutus jakautuu työssäoppimiseen ja tietopohjaisiin opintoihin.
– Työssäoppiminen tarkoittaa työnantajan osoittamien tehtävien ja harjoitusten tekemistä työpaikan asiantuntijoiden ja Aalto-yliopiston ohjaajien opastuksella. Teoriaan perehdytään yksityiskohtaisemmin Otaniemessä toteutettavilla lähiopintojaksoilla, Heikkinen valottaa.
Kouluttajina toimivat Aalto-yliopiston maankäyttötieteiden laitoksen opettajat; luennoitsijoina ovat myös alan ammattilaiset julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Tammikuun alkavaan koulutukseen otetaan mukaan 30 opiskelijaa.
Lisätiedot: www.aaltopro.fi/aysoppis
Energianäkökulman ymmärtäminen kaavoittajan uutta ydinosaamista
Ilmastotavoitteiden mukaisten kestävien yhdyskuntien luominen edellyttää energianäkökohtien huomioimista jo suunnittelun alkuvaiheessa. Tehtyjä perusratkaisuja ei voida myöhemmin enää perua.
– Siksi on tärkeää, että jo alussa on käytössä paras mahdollinen ymmärrys kaavoituksen ja energiankulutuksen yhteyksistä, Timo Heikkinen korostaa.
Oppisopimustyyppisen koulutuksen tavoitteena on vahvistaa kaavoittajien tietämystä erilaisista energiaratkaisuista – ja avata kaavoituksen maailmaa energia-alan asiantuntijoille.
– Olemme luomassa täysin uudentyyppistä asiantuntijuutta, jota Suomessa ei vielä edes ole.
Kaavoituksen energiatehokkuusasiantuntijoiden koulutuksessa Aalto PRO on siis kiistaton edelläkävijä.
Koulutusta on toteutettu eri muodoissaan vuodesta 2011. Kouluttajina toimivat Aalto-yliopiston eri korkeakoulujen energia-alan ja maankäytön suunnittelun asiantuntijat. Lisäksi alan vaikuttajat kertovat parhaista käytännön kokemuksista. Tammikuussa alkavaan koulutukseen otetaan mukaan 15 opiskelijaa.
Lisätiedot: www.aaltopro.fi/kerteoppis
Rakennusvalvonnan uudistuminen vaatii syvällistä tietotaitoa
Aalto PRO järjestää Rakennusvalvonnan kehittämisohjelma RVK – oppisopimustyyppisen koulutuksen yhdessä Tampereen teknillisen ylipiston täydennyskoulutuskeskus Edutechin kanssa.
– Tavoitteena on tarjota osallistujille laaja-alaista tutkimustietoa rakennusvalvonnassa tarvitta-vasta osaamisesta, Aalto PROn liiketoimintajohtaja Petri Lyytikäinen kertoo.
– Idea koulutuksen järjestämisestä syntyi keskustellessani alan kehitysjärjestön RTY:n edustaji-en kanssa alan tulevaisuuteen vaikuttavista näkymistä. Tuolloin totesimme yksimielisesti, että rakennusvalvontaa koskevan vaatimustason muutos edellyttää useilta alan toimijoilta aiempaa syvällisempää tietotaitoa, aiemmin opitun tiedon päivittämistä sekä asiantuntevaa verkostojen hallintaa.
Koulutus koostuu paitsi asiantuntijaluennoista myös rakennustarkastajan työhön vaikuttavista käytännön kysymyksistä.
– Haluamme tuoda koulutukseen käytännön esimerkkejä aidoista työelämän tilanteista. Siten osallistujat saavat monipuolisen näkemyksen alalla tarvittavasta osaamisesta – ja näin pystyvät ratkaisemaan rakennusvalvontaan ja -tarkastukseen liittyviä kysymyksiä tasapuolisesti eri osa-puolten näkemyksiä huomioimalla tavalla, Lyytikäinen korostaa.
Muista Aalto PROn oppisopimuskoulutuksista poiketen tämä koulutus järjestetään Otaniemen lisäksi Lahdessa ja Tampereella. Kouluttajina toimivat Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston asiantuntijat yhteistyössä RTY ry:n kanssa. Helmikuussa käynnistyvään koulutukseen otetaan 60 opiskelijaa; 30 Helsingissä ja 30 Tampereella.
Lisätiedot: www.aaltopro.fi/rvk
Teksti: Leena Jokiranta
Lisätietoja oppisopimustyyppisistä koulutuksista:
timo.heikkinen [at] aalto.fi, puh. 050 512 4570
petri.lyytikainen [at] aalto.fi, puh. 050 550 4072