- Ei ole helppo olla kahden position, CEO:n ja CMO:n välissä. Kyse on isoista hankekokonaisuuksista, muutosjohtamisesta ja työskentelystä monien ihmisten kanssa. Näkökulmat ovat erilaisia ja tuovat omat haasteensa, on sitten kyse organisaatiosta tai yrityksistä. Oman kokemukseni mukaan laaja viitekehys on molemmissa sama, pohti Markku Raitio Aalto PROn aamupalatilaisuudessa.
Helsinki yhdisti jokin aika sitten terveys- ja sosiaalipuolen virastot. Silti kaupungilla on yhä 35 virastoa, jotka eittämättä toimivat tärkeissä tehtävissä, poliittisen johdon ja median tarkkaavaisen silmän alla. Isot rakenteelliset, strategiset ja operatiiviset muutoshankkeet ovat kaupunkien, kuntien sekä organisaatioiden sisällä pitkälle vietyjä, formaaleja kokonaisuuksia, joista yrityksetkin voivat ottaa omassa toiminnassaan oppia. Ja sama toisinpäin, yritysmaailman ketteryydessä voi voittaa, kunhan pitkän tähtäimen kuva siintää aina kristallinkirkkaana horisontissa.
Muutoksen tulee lähteä toiminnasta
Raitio toteaa, että julkishallinnon uudistus on iso kansallinen asia.
- Ansaintamalli tulee olla kuluttajalähtöinen; jos ei jo nyt, niin aivan lähitulevaisuudessa jokainen meistä on oman käyttöliittymänsä designer.
Profilointi on CIO:n yksi suurista haasteista; ICT-strategia on eri asia kuin digitaalinen kehitys. Kyse on myös tiedon saatavuudesta. Kun tieto on kaikilla samaan aikaan mm. sosiaalisen median myötä, myös muutosvalmiuden tulee lisääntyä – nyt. Tarvitaan siis osaamista, palvelujen kehittämistä sekä avointa hallintoa, kun kyseessä on kansalaiset. CIO on muutoksen ajuri, joka myös jakaa osaamista eri toimijoiden kanssa. Viestintä on siten erityisen tärkeä kumppani.
Uudenlaisia verkostoja, kompetensseja ja parhaita käytäntöjä
BISE Pro - Professional Diploma in Business and Information Systems Engineering –koulutusohjelman johtaja Mika Helenius Aalto-yliopistosta peräänkuuluttaa kokonaan uutta näkökulmaa ja ajattelutapaa. Ohjelmistojen hankinta voi olla kustannustehokasta vain silloin, kun osataan oikeasti valita. Tietojärjestelmät ovat pääomainvestointeja. Toimialalogiikan uudistamisen ymmärrys ja tarve on todella suuri. Terveydenhoitoalan potilastietojärjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään, on todellinen uhka, ei vain riski.
- Kyse on kansallisesta kriisistä, toteaa Helenius. Kyber ei ole vain tietoturvaa, vaan laaja tietojärjestelmäkokonaisuus. Nyt pitää johtaa isoa kuvaa modernisti, ei tuotekeskeisesti. Tarvitaan toiminnan ja tuottavuuden kehittämistä, kokonaisarkkitehtuurin jalkauttamista.
Aalto PROn liiketoimintajohtaja Petri Lyytikäinen kiteyttää tarpeen ja ratkaisun.
- Haluamme olla tietointensiivisesti toimivien yritysten lisäksi luomassa ja jalkauttamassa uudenlaista tietohallinnon osaamista osana tulevaisuuden CIO-johtamista ja eteenpäin suuntautuvaa organisaatioiden ja Suomen menestystä.
Teksti: Erja Laurila
Kuva: Kati Kiviniemi
Lisätiedot:
aaltopro.fi/bise
Petri Lyytikäinen, petri.lyytikainen [a] aalto.fi
p. 050 550 4072