Quantcast
Channel: Aalto PRO: Ajankohtaista
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Puurakentaminen lyö kättä isojen hankkeiden kanssa - pilottien ja protojen aika on jo ohi

$
0
0
Suomalaiset puukerrostalokohteet tuntuvat kerta toisensa jälkeen olevan prototyyppejä. Puurakentaminen ei vielä ole löytänyt paikkaansa ammattimaisessa teollisessa rakentamisessa. Eikö nyt olisi jo aika siirtyä pilottikohteista sarjatuotantoon? Kuinka kauan puulla on vielä armon aikaa?

Ulla Rintala

Kirjoittaja on Aalto PROn Puurakentamisen asiantuntijaohjelman suunnittelija ja projektipäällikkö. Ullan erikoisosaamista on puutuotetekniikka.


Paljon puhutaan ennakkoluuloista ja siitä, kuinka huonot kokemukset jarruttavat, ja valitettavasti puukerrostalojen osalta näitä on nähty valitettavankin paljon. On yritetty liian vaikeita ratkaisuja, hintakilpailukykyä ei ole saatu riittäväksi, minkä lisäksi alaa on vaivannut niin osaamis- kuin uudenlaisten tuotteiden ja rakentamisjärjestelmien vajekin. Suunnitelmia puun varalle kuitenkin riittää. Suomeen on arvioitu valmistuvan lähivuosina jopa 7 000 puukerrostaloasuntoa. Eikä mitä tahansa puutaloja, vaan suuria hankkeita, kuten esimerkiksi Stora Enson ja rakennusliike SRV:n Helsingin Jätkäsaareen suunnittelema noin 30 000. neliön puukortteli, Wood City, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2016.

Kun metsää ei näe puilta

Tahtotila on siis kova, ja puun käyttöä ja puurakentamista edistetään aina valtiovaltaa myöten. Toimenpiteitä on tehty muun muassa määräyksiä uudistamalla sekä luomalla alalle yhteinen puuelementtistandardi (RunkoPES). Parhaimmatkaan standardit eivät kuitenkaan toimi, mikäli kaikki puuhaavat omiaan. Ja mikäli standardit eivät toimi, on menestyksestä turha haaveilla. Puurakentamisen läpilyönti edellyttää koko rakentamisen ketjun kattavaa yhteistyötä ja avointa tiedon siirtoa. Tietoa ja osaamista nimittäin löytyy, ratkaisujakin. Ongelma vain on se, että niitä ei jaeta.

Toisaalta yhteistyön esteenä voi osin myös olla yhteisen kielen puuttuminen. Ei ymmärretä tai haluta ymmärtää, mitä toinen osapuoli haluaa sanoa tai omaa asiaa ei osata esittää siten, että toinen osapuoli sen ymmärtää.
Sen lisäksi, että eri osapuolet on saatava jakamaan tietoa keskenään, tulee näiden myös ymmärtää toistensa tarpeet. Tämä edellyttää jatkuvaa vuoropuhelua eri toimijoiden kesken. 

Jotta puun läpimurto saadaan aikaiseksi, tulee asioita tehdä alkuun yhdessä, kuten betonirakentamisessa aikoinaan. Kun hommat on saatu toimimaan, voi kukin taas keskittyä omaansa.

Teksti: Ulla Rintala, Aalto PRO


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Trending Articles