Kaunis, ympäristöönsä sopiva ja toimiva valaistus, joka lisäksi on taloudellinen ja energiaa säästävä, on haasteellinen saavuttaa. Kaikki nämä näkökulmat yhdistyvät Valon arkkitehtuuri - koulutusohjelmassa. Ohjelma perehdyttää rakennusten ulko- ja sisäpuolisen valaistuksen sekä kaupunkitilan valaistuksen arkkitehtonisesti korkealuokkaiseen suunnitteluun.
Monialaisen Valon arkkitehtuuri -koulutuksen on tähän mennessä käynyt viitisenkymmentä ammattilaista, jotka tarvitsevat työssään tietoa ja työkaluja arkkitehtoniseen valaistussuunnitteluun.
Osallistujien joukossa on ollut laaja kirjo ammattilaisia: insinöörejä, arkkitehtejä ja maisema-arkkitehtejä, valaistus- ja sisustussuunnittelijoita sekä muotoilijoita ja kuvataiteilijoita. Valaistusprojekteissa onnistunut lopputulos edellyttää monialaista osaamista ja yhteistyötä. Siksi vuorovaikutus ja yhteisen kielen löytäminen on tärkeää. Niihin panostetaan myös syksyllä alkavassa koulutuksessa.
Ymmärrys valaistuksesta tuo varmuutta päätöksentekoon
Muotoilija, valaistussuunnittelija Tuuli Somma toimii tuotekehityksessä KONE Oyj:ssä. Hän vastaa yrityksessä globaalisti hissien valaistussuunnittelusta.
– Olin erittäin tyytyväinen koulutukseen. Sain juuri niitä asioita, joita hain. Valon arkkitehtuurin suurin vahvuus on, että se rajaa hyvän yleiskatsauksen valaistuksesta ja antaa yleispätevän ymmärryksen eri valaistusalueista. Sitä kautta karttunut tieto on vahvistanut tietämystäni asioista. Sain koulutuksesta itseluottamusta ja uskoa omaan osaamiseeni. Koulutus on myös tuonut tukea päätöksentekoon. Sain varmuuden tehdä työssäni itsenäisesti hyvin isojakin valaistusratkaisuihin liittyviä päätöksiä.
Valon määrä ei ole sama kuin laatu
– Valon määrä ei ole sama asia kuin laatu. Olen ymmärtänyt sen, kuinka vähän valaistuksesta tiesi. Valo on usein käsitetty vain tekniseksi instrumentiksi, kertoo sisustusarkkitehti Helena Aalto, joka toimii ostoympäristön suunnittelutiimissä kehittämässä konseptisuunnittelua. Tiimi kehittää Sokokseen, Prismaan ja Kodin Terraan konsepteja.
– Valaistus on osa ostoympäristöä. Olen ottanut valaistuksen vahvasti osaksi kokonaisuutta ja saanut olla asiantuntijan roolissa. Myymälän suunnittelussa on aikaisemmin puhuttu vain luxeista. Olen pystynyt tuomaan ketjuohjaukseen laadullisen suunnittelun ja toiminut organisaatiossa valaistuksen ammattilaisena. Olen ikään kuin valon tulkki, eli ihminen, joka voi tulkata valosta eri suuntiin ja viedä asiaa laadullisesta näkökulmasta eteenpäin.
Rakentamisen energiatehokkuusvelvoitteet ovat tuoneet haasteita. Helena Aalto korostaa, että nyt on oikea aika puhua valaistuksesta.
– Pienempikin valaistus riittää, kun sen ohjaa oikein eikä valaise vain tilaa vaan tuotteita. Säästäminen antaa mahdollisuuden tutkia valaistusta toisin ja kustannustehokkaasti.
Asiantuntijakontakteja sähkösuunnittelijalle
– Arkkitehtien luennot olivat kiinnostavia, kun he esittelivät töitään ja kertoivat ajatuksiaan liittyen valoon, kertoo sähköinsinööri Mikko Pekonen, joka työskentelee Airix Talotekniikka Oy:ssä sähkösuunnittelijana.
– Arkkitehtoniset ja visuaaliset jutut olivat minulle aikaisemmin aika tuntemattomia. Aivan erityisesti jäivät mieleen arkkitehtuurin tyylisuuntiin ja valaistuksen historiaan ja kehittymiseen liittyvät luennot.
Mikon viimeisimmät tehtävät ovat liittyneet kauppakeskusten ja toimistotilojen sähkö- ja valaistussuunnitteluun.
– Valaistuksen tekninen puoli oli minulle ennestään tuttua, myös aika paljon itse opittua. Sain kurssilta varmistusta tekniselle osaamiselleni, mutta hyviltä kouluttajilta myös paljon uutta tietoa. Kurssin jälkeen olen työssäni hyödyntänyt saamiani kontakteja erityisesti kouluttajiin ja niiden eri yritysten valaistusasiantuntijoihin, jotka tulivat koulutuksen aikana tutuiksi.
Workshopeissa oppii näkemään valon
– Koulutus on tukenut työtäni maisema-arkkitehtina, kun opin ymmärtämään valaistusta kokonaisvaltaisemmin, sanoo Ramboll Finlandissa maisema-arkkitehtina työskentelevä Lauri Axelsson.
– Moniin ympäristösuunnitelmiin, joita teemme, liittyy valaistus, jolloin minulla työparina on tekninen osaaja. Siksi kurssin arkkitehtoniset ja visuaaliset sisällöt olivat minulle tärkeämpiä kuin tekninen puoli. Kurssilla tekniset perusasiat valosta tuli kerrattua, mutta tärkeintä kuitenkin oli, että opin näkemään valon luomat mahdollisuudet. Siinä auttoivat kaikkein parhaiten ulkona ja sisällä pidetyt workshopit, joissa pääsi leikkimään valolla ja valaisimilla.
Lauri Axelsson arvioi, että hänen työnantajansa näkökulmasta kurssin käymisestä oli muutakin hyötyä: on käytännöllistä, että he voivat tarjota projektien yhteydessä myös valaistussuunnittelua.
Teksti: Elisabeth Pesola, toim. Kati Kiviniemi
Kuva: Niina Meronen
Lisätiedot
Elisabeth Pesola
puh. 050 469 1713
elisabeth.pesola [at] aalto.fi